martes, 11 de noviembre de 2014

LÒGICA MATEMÀTICAHola a tots, la meva entrada d´avui la dedicaré concretament a l´assignatura de Pensament Matemàtic  i del canvi que ha suposat en mi aprofundir en el primer tema de l´assignatura: La Lògica.


Tradicionalment aquesta part de la matemàtica ha estat oblidat, pocs recordem haver treballat aquesta part i inclús actualment veiem mancances al respecte. Els nins i nines necessiten tenir una estructuració del tot el que tenen al seu cap, com calaixos i nosaltres els hi haurem d´ajudar a ordenar-los.


La veritat és que mai m´havia parat a pensar al respecte i ara sóc conscient que per mi és una de les parts més importants per als infants, ja que el desenvolupament lògic matemàtic  ajuda als infants a interioritzar les característiques del seu entorn, a conèixer el seu medi a nivell sensorial i sempre a partir de tres grans qualitats:

  •    Identificar, definir i reconèixer qualitats sensorials
  •   Relacionar aquestes qualitats
  •   Observar les qualitats i operar amb elles.

Pareix molt abstracte però si ho pensem be, vivim en un entorn on estem contínuament operant amb qualitats, per exemple a l´hora del desdejuni quan afegim el cola cao al got de llet (canvia de color, fem un pastis...etc.) i  també estem fent identificacions i relacions (parant taula, etc).
Des de ben petits, podem començar a treballar amb els nens la lògica matemàtica, començar a crear unes estructures fermes per a que el dia de demà els infants tinguin més facilitats a l'hora d'aprendre. Aconseguir assentar aquestes bases, no és un procés fàcil i ràpid sinó que cada infant tindrà el seu ritme d´aprenentatge i el seu ritme de maduració. A infantil veurem grans diferencies entre infants i lo més important no és igualar els ritmes sinó que haurem de donar les oportunitats i no passar un escaló massa ràpid.  

Per  tal d´aprofundir amb la lògica, he fet un treball grupal amb les meves companyes na Delia Bravo, na Celia Colomar i na Patri Borrás amb activitats tant per al primer cicle d´infantil com per al segon cicle d´infantil i finalment ho em exposat a la resta de companyes a l´aula, al igual que els altres grups de treball. Ha estat una experiència molt enriquidora perquè hem pogut veure diferents activitats i lo mes important agafar idees per a la futura docència, idees per cert molt bones a pesar que hi havia algunes que no m´han agradat molt.

Jo vull compartir amb tots vosaltres algunes de les nostres idees que hem exposat, esmentant que totes les activitats estan pensades amb material inespecífic i de la vida quotidiana.
 Hem representat les activitats per a  que totes les nostres companyes poguessin veure bé el que es pretenia i sempre contextualitzant molt be.


Vull fer una parada aquí, hem de CONTEXTUALITZAR SEMPRE, ja sigui amb contes, històries, etc. Ja que no podem presentar una activitat de forma gelada i sense despertar aquest interès que és de vital importància.

Per a primer cicle d´infantil hem exposat una activitat per a nins i nines de 2 a 3 anys, concretament per a desenvolupar la capacitat operativa de les qualitats sensorial, mitjançant les safates d´experimentació i així també les nostres companyes de l´aula han pogut comprovar la operativitat, han manipulat també, han identificat mitjançant l´olfacte, la vista.
L´activitat s´anomena Elements del bosc i hem preparat safates amb pinyes, pedres, fulles, aigua, terra, amb diferents recipients de la mateixa mida i diferent com port de iogurt, etc.
Us mostri unes fotos per a que vegeu un poc el material i es feu una idea.

Elements del bosc


https://flic.kr/p/p5fzht

L´altra activitat que hem presentat ha estat per a P4, al segon cicle d´infantil i es diu “els daus de les pistes” amb la finalitat de Relacionar qualitats sensorials, Classificar els diferents blocs lògics de Dienes i Fer correspondències qualitatives amb els daus.

Els blocs els hem fet de cartolina al igual que els daus i els  vàrem  penjar  la cartolina negra que fa de panell a la pissarra de l´aula a una altura on els infants puguin arribar. Posarem els blocs lògics de Dienes en mig del cuc (coixí circular de l´assemblea), per tal de que siguin visibles per a tots els infants .Deixarem els tres daus, un dau que delimiti el color blau, vermell i groc; altre dau amb 2 grandàries, gran i petit, i l´últim dau que digui les 4 formes possibles: cercle, triangle, rectangle i quadrat.
 
Per contextualitzar vàrem dir a les nostres companyes que avui jugarem a detectius i que per sort tenim els daus de les pistes que ens ajudaran a trobar les peces que necessitem per crear el panell de la pissarra. A continuació vàrem tirar els daus i segons les característiques sensorials que apareguin aquests van d´esbrinar de quina figura es tracta.  Quan esbrinava una companya la peça que es tractava la va buscar on estàvem tots els blocs de Dienes i la va pegar a la cartolina que està penjada a la pissarra que delimita també les mateixes característiques que han sortit en els daus.


Aquest joc l´he fet amb el meu fill i ha estat jugant molta estona, sembla que li encanta, mireu que bé s´ho passa:
WP_007275


 
https://flic.kr/p/q1Pmyk

Una de les coses més importants abans , durant i després de l´activitat és la verbalització, ja que penso que fins i que els nins i nines no tinguin un llenguatge fluid ells comprenen tot el que estàs dient i els hi ajudes a reflexionar, a fer construccions al seu cap i a formular-se hipòtesis que ells tot sols tenen que resoldre mitjançant l´experimentació, manipulació, conflictes cognitius, assimilacions i acomodacions.


Esper que us agradi aquestes dues activitats i fins més aviat!


No hay comentarios:

Publicar un comentario